Google

Pad servisa Googlea, problem zagušenje mreže

04.06.2019.

Tokom proteklog vikenda, pojedine Googleove usluge pretrpjele su značajan zastoj koji je trajao nekoliko sati, a što je pogodilo veliki broj korisnika.

Tehnološki gigant se izvinio zbog prekida rada koji je prouzrokovao niske performanse i povećane stope grešaka na nekoliko usluga i servisa. Tako je YouTube tokom smetnji koje su nastale zabilježio pad gledanosti od 10%, Google Cloud Storage smanjenje prometa od 30%, problem sa Gmail nalogom osjetilo je 1% korisnika (iako zvuči malo, radi se o milionima korisnika koji nisu mogli slati ili primati poštu). Pogođeni su bili i servisi Google Search, ali i Snapchat, Discord, Shopify…

Google je za ove probleme okrivio “visok stepen zagušenja mreže u istočnom dijelu SAD-a”. Naveli su da će dobro proučiti šta se dogodilo kako bi proveli odgovarajuća poboljšanja u njihovim sistemima da se to ne bi ponovo dogodilo, prenose mediji.

Problem je bio s uslugom Google Cloud koja pokreće i druge aplikacije i servise. Ovi su problemi najviše uticali na stanovnike istočne obale SAD-a, ali pristup uslugama bio je onemogućen i velikom broju korisnika širom svijeta. To je bilo vidljivo na Googleovoj nadzornoj ploči gdje su u jednom trenutku sve usluge pale, a stranica Down Detector prikazivala je prekid rada YouTubea u više zemalja širom svijeta, navodi The Verge.

Kako svijet postaje umreženiji (pogotovo što uređaji koji podržavaju internet postaju sve prisutniji u kući), biće važnije za kompanije da imaju rezervne planove u slučaju da se te usluge smanje, ili da se pojave problemi poput nedavnih.

Pin It