Televizori budućnosti

Ovo su televizori budućnosti

22.04.2019.

Tehnološke inovacije najvećih ekrana u našim domovima se ne kreću tako brzo kao za pametne telefone ili pametne kućne uređaje, ali kada se dese, promjene znaju biti veoma impresivne.

CES (International Consumer Electronics Show) 2019, kao i svaki CES u proteklih nekoliko godina, ispunjen je sa 8K TV najavama. Novo za ovu godinu su modeli koje ćete moći da kupite, ali to ne znači da biste to zaista trebali. Količina izvornog 8K sadržaja je još uvijek zastrašujuće ograničena, i vjerovatno će tako ostati u doglednoj budućnosti ako ne dođe od fundamentalnih promjena u pogledu troškova snimanja i uređivanja 8K snimaka.
Ovo su neki od televizora koji pomjeraju granice:

SAMSUNG 75-INCH MICROLED 4K TV

MicroLED je najveća nova TV tehnologija od kada se OLED (organic light emitting diode) pojavio na sceni prije deset godina. Sposoban je da proizvodi svjetlije slike i nevjerovatan HDR. Ove godine, Samsung je prikazao 75-inčni 4K MicroLED ekran, iako kompanija nije bila spremna da priča o tome kada će upravo ovako nešto biti spremno za puštanje u širu prodaju.

Samsung je prvi put predstavio svoju MicroLED tehnologiju na prošlogodišnjem CES-u sa masivnim, 146-inčnim televizorom koji je prigodno nazvan “Zid” (The Wall).

75-inčni televizor je i dalje “malo” velik za neke domove, ali Samsung je pokazao da je MicroLED modularan, tako da će, nadamo se, televizori raznih dimenzija biti dostupni ubrzo.

SAMSUNG 98-INCH 8K TV

Pored nove tehnologije ekrana, Samsung je imao i neke dobre vijesti za svakoga ko želi manji 8K TV. Kompanija je objavila da će pored 85-inčnog modela koji već prodaje u SAD-u, proizvoditi i 82-inčne, 75-inčne i 65-inčne modele. Ako vam smeta bijeli zid vašeg stana, tu je i novi model od 98 inča.

LG SIGNATURE OLED TV R

Najnoviji vodeći televizor kompanije LG može da se smota u malu kutiju kada ga ne koristite. To je vjerovatno najspektakularnija stvar koju ćete vidjeti na CES-u, a koja zapravo ima koristi u stvarnom životu.

Prvi put predstavljen kao prototip iz LG Displaya na CES-u 2018, televizor koji se može kotrljati zapravo će se pojaviti u prodaji 2019. godine, iako kompanija ne govori o tome koliko će to koštati. Složićemo se da ideja o 65-inčnom televizoru koji se može zbiti u prostor tipičnog ormara zvuči nevjerojatno primamljiva.

Kada nije u režimu televizora u punoj veličini, ekran se takođe može djelimično povući da sakrije crne trake na vrhu i na dnu bilo kog sadržaja sa “bioskopskim” odnosom 2:9, ili se može podići samo malo da bi se prikazale Smart TV notifikacije.

LG 88-INCH Z9 8K OLED

Ako želite nešto više tradicionalno, onda LG ima čitav niz OLED i LCD televizora. Na vrhu linije su 8K 88-inčni Z9 OLED i 75-inčni SM99 LCD, ali je postojala i nova verzija “tapeta” tankog TV-a, W9, kao i E9 i C9 OLED.

Televizori imaju podršku Amazon Alexa i Google asistenta, tako da možete uživati u lijepim bojama OLED-a, gledanjima iz uglova, kao i u odabiru glasovnog asistenta koji pokreće vašu pametnu kuću.

SONY 98-INCH Z9G 8K TV

Sony nije ponudio ništa slično kao prethodnici iz teksta. Umjesto toga, izabrali su da se takmiče na tradicionalnom TV polju – veličini – pa su tako predstavili ogroman 98-inčni LCD 8K televizor. Sony tvrdi da 8K Z9G posjeduje “ultra-guste LED module”, što bi trebalo da znači da je njegovo pozadinsko osvjetljenje u mogućnosti da selektivno osvijetli svijetle dijelove slike da bi se stvorio zaista lijep nivo kontrasta između svijetlog i tamnog.

Međutim, ako želite jedan od Sony OLED-a, onda je to mnogo tradicionalnija stvar. Model A9G je “samo” 4K model, a njegova maksimalna veličina je tek 77 inča. Drugim riječima, veoma je sličan A9F koji je kompanija objavila još u julu, mada je potporna tabla zamijenjena tradicionalnijom TV bazom.

Pin It