Digitalizacija

Digitalizujte vaše poslovanje

05.04.2019.

Ukoliko neko poslovanje obuhvata puno fizičkog skladištenja dokumenata, takav proces podrazumijeva potreban veliki prostor u materijalnom smislu, smanjenu sigurnost od oštećenja kao što su požari i poplave, te otežanu pretragu važnih izdvojenih podataka. Iako to nije čitava slika negativnih aspekata, odmah možemo vidjeti da bi digitalizacija unaprijedila, ubrzala, ali i pružila veću sigurnost poslovanja.

Brzina, sigurnost, olakšice, ušteda

Digitalizacija je pojam koji je iz naučne sfere prihvaćen u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji, i ne znači ništa drugo do pretvaranje informacije u elektronski format iz nekog drugog formata. Digitalizacija je vremenom postala usko vezana za brzinu rada. Naime, digitalizovanim poslovanjem otvaraju se vrata olakšanoj i ubrzanoj upotrebi svih dostupnih informacija potrebnih za poslovanje, ali se i sami procesi uključeni u poslovanje drastično olakšavaju. Uzevši u obzir da se digitalizacijom smanjuje napor klijenata pri kontaktiranju vlasnika, zaključak koji se izvodi je da se digitalizacija ne može zaobići.

Digitalizacija u širem smislu objašnjava se uvođenjem digitalizacije u sve sfere društva. Javne ustanove u regionu već nekoliko godina postepeno uključuju naizgled složene računarske sisteme u svoj rad, komunikacija putem elektronskih medija se ne uzima više sa rezervom, primjetna je ekspanzija digitalnog marketinga, digitalizacija obrazovanja korak po korak ruši ustaljene oblike izvođenja nastave, a digitalizacija u poslu radnicima smanjuje fizički napor i štedi vrijeme.

Za preduzetnike, digitalizacija znači još i finsnsijsku uštedu i bolju kontrolu nad finansijskim sredstvima. Štednja vremena, lakši pregled finansijskog i robnog stanja, smanjenje troškova amortizacije kao nusprodukt digitalizacije određenih tokova rada… Sve navedene stavke nastaju digitalizacijom poslovanja.

Digitalizacija poslovanja dovela je i do potrebe za brzom i jakom komunikacijskom vezom, koju je zadovoljio optički internet. Vremenom se optička infrastruktura pokazala ne samo kao pravi odgovor na potrebe za kanalom kojim će informacije putovati velikom brzinom, već se nametnula kao jedini pravi odgovor na izazove koje digitalizacija donosi.

Pin It