Dan sigurnijeg interneta 2022

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2022.

07.02.2022.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID), međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina, biće obilježen 8. februara pod ustaljenim sloganom “Zajedno za bolji internet” (“Together for a better Internet”).

Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu bezbjedno i odgovorno korišćenje interneta i digitalnih tehnologija. U Bosni i Hercegovini ovaj dan se obilježava od 2011. godine na inicijativu Centra za sigurni internet u BiH.

Vođeni zajedničkim uspjehom ostvarenim kroz saradnju prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizuje kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu.

Takmičenje će se sastojati od onlajn kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korišćenje Interneta, koji će biti dostupan putem web stranice Sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2022, 8. februara od 09:00 do 19:00 časova, nakon čega će sistem aplikacije za onlajn takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade.

Svi pristupi kvizu biće kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini Sigurnodijete.ba, Facebook stranici Sigurno dijete, kao i stranici Dansigurnijeginterneta.org.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu. Sponzori su za srećne dobitnike osigurali nagrade kao što su mobilni telefoni, tablet, antiteft ruksaci, antivirus BitDefender licence i druge vrijedne nagrade.

Uputstvo za djecu

Šta trebate uraditi da biste učestvovali u kvizu?

  1. posjetite web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini Sigurnodijete.ba i upoznajte se sa sigurnim korištenjem Interneta;
  2. dana 8. februara 2022. godine od 09:00-19:00 časova posjetite web stranicu Sigurnodijete.ba i registrujte se za kviz;
  3. zabilježite svoj jednistveni kod pristupa kvizu;
  4. riješite kviz pitanja o sigurnom korišćenju interneta;
  5. osvojite jednu od vrijednih nagrada.

Dan sigurnijeg interneta 2022 - kviz

Pin It